Hát erről az eseményről nem sok fotó készült.

Villámlátogatás volt, stoppal, Plovdivon keresztül. Plovdivba nagyon könnyű eljutni Szófiából, pár perc alatt felvesznek. Gelával már nem volt könnyű dolgunk... :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gela egy kis falu a Rila-hegységben, és itt rendezik meg minden évben a térség egyik rangos népművészeti / hagyományőrző fesztiválját. A esemény főszereplője egy jellegzetes bolgár hangszer, a gajda. Gela egyike azon falvaknak, ahol komolyan veszik ezt a hagyományt, a bolgár gajdaművész lakosság nagy része a Rila hegység ezen, 4-5 faluval és 1-2 kisebb várossal könnyen körülhatárolhatű területén fekszik.


 

Legfontosabb program a délelőttönként lezajló ”terepszemle” (a fesztivál egyébként csak két napos), mikor is több száz gajdabűvülő zenészember egyszerre szólaltatja meg a hengszerét, vagy ami a keze ügyébe akad. Erről sikerült lemaradnunk, de valahogy az az érzésem volt, hogy a szervezők sem adtak bele apait-anyait ebben az évben.

Voltaképpen azért látogattunk el ebbe a kis hegyvidéki faluba, mert itt találkoztunk Majával és Csabival utoljára Bulgáriában Maya hivatalos budapesti kiköltözése előtt.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem nagyon lehetett érzékelni a fesztivál „népművészeti” voltát, bár ezt én személy szerint akkor nem bántam; helyi fiatalok által gyújtott tábortüzeknél lehetett melegedni, és az autók aksijáról vagy generátorról a legtöbb esetben dárenbé, dubstep, vagy hiphop szólt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A távolból idehallatszódott néhány helyről egy-egy karakterisztikus chalga-dallam, de szerencsére nem ez volt a jellemző zenei aláfestés


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A faluhoz legközelebbi nagyobbacska város Szmoljan, ami kb. 15-20 km-re található, és kanyargós utakon át vezet az út odafelé (ez egyben Maya szülőhelye is). Egy közös kávé után útnak indultunk Szófia felé; a vihar kitörése előtt pár perccel egy Opel Astra kb 80 km / órás sebeséggel visszatolatva állt meg nekünk. Főleg System of  a Down és Slayer szólt a lejátszóból, és hihetetlenül gyorsan, kb. 2 és fél óra alatt tettük meg a 350 km-es távot.

A bejegyzés trackback címe:

https://a3asazmilyenbetu.blog.hu/api/trackback/id/tr722373691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása