Hamvas Béla: Szilveszter

2010.12.20. 15:28

Persze, mikor máskor, ha nem szilveszter előtt kezdeném el olvasni a valakik által az életmű csúcspontjának kikiáltott "Karnevál"-hoz vezető út egyenesági leszármazottját, a Szilvesztert.

"...Ambrada uralkodói reszkető és önérzetüktől megfosztott őrültek, akik még azt is hihetik, mert elég hibbantak, nekik igazuk van. Egyébként is nekik az emberi táplálkozásért, a tiszta ruháért és a megmosott körmökért állandó lelkiismeretfurdalásuk van, ha az egész dolog nem is jelent semmit. A fondetrens ruffian zabál, párzik, moziba jár és boxmeccsre. Egy ideig abban a hiszemben voltam, hogy a fondetrensek azt, ami a világban történik, nem tudják, egyszerűen nincs róla tapasztalatuk, és hiába magyarázzák nekik, nem is képesek megérteni. Azzal szemben, ami a csimpacsalánoknál történik, a fondetrensek tökhülyén állnak, és ha az ember véleményüket hallgatja, nem tud mást, mint kínosan vigyorogva füle tövét vakarni. Később észrevettem, hogy e tudatlanság nem ártatlan. Valamit ennyire nem tudni csak úgy lehet, ha az ember nem akarja tudni. És aztán?

Ambradában élni nem kellemes. Lehetetlen kellemesen élni egy olyan országban, ahol az államhatalom egyetlen tevékenysége az emberi önérzet megtiprása. Ahol elkerülhetetlen kényszer, hogy az emberek egymás árulói legyenek. Az önérzet hiánya és a hazugság összefügg. Hazugok között elviselhető életet élni lehetetlen. A csimpacsalán hazugság természetével behatóan foglalkoztam. Abból a tényből indultam ki, hogy ők szenvedélyesen és türelmetlenül, sok esetben kétségbeesetten hazudnak, naponként, sőt óránként mást, önmaguknak ellentmondanak, de ezzel a legkevésbé sem törődnek, igen agresszíven és elaljasodva, gyáván és alattomosan, a gyanúsítás és az áthárítás összes árnyalatával. Az önérzettelen és emberiességétől megfosztott csimpacsalán nem képes az igazságban hinni, ezért is hazudik oly gátlástalanul, az újabb és újabb embertiprás borzalmától reszket, ezért a tegnap még elrémítőnek tűnő aljasságot ma ész nélkül elköveti. 

A kérdést így tettem fel: mi a csimpacsalán hazugság alapállása? Válaszom: a csimpacsalán önvédelemből hazudik. Ezért Ambradában a hazugság általános és elkerülhetetlen és folyamatos. Kérdés: mit nevez a csimpacsalán önvédelemből a mondott hazugságnak? Válaszom: a csimpacsalán önvédelemből mondott hazugságnak a hazugság igazságtartalmát nevezi. Azért hazudik, mert abban hisz, hogy egzisztenciája töredékét meg tudja menteni. Néha sikerül, többször nem. Azért nem, mert az igazság, melyet véd, csaknem minden esetben tárgyi létvédelem. Ebben a helyzetben többé tárgyi védelem nem képzelhető el. A hatóság és az ideológia a tárgyi világot elfoglalta, jövedelem és állás, vagyon és objektum, elv és család, morál és hivatás védhetetlen. Aki ezekre a területekre lép, annak hazudnia kell, vagy ami ugyanaz, árulás nélkül nincs egy lépés a nyilvánosság előtt, nem vásárolható egy skatulya gyufa, nincs munka, utazás, öltözet, üdvözlet, levél, cigaretta, hangverseny, színház, könyv, esküvő, műtét, temetés, árszabály, vasúti menetrend. Ez az önvédelemből, vagyis az élet igazságának reményében mondott hazugság nem függ többé megnyilatkozástól, és ez az egészben a legnehezebb. Azzal együtt van, hogy az ember ott van, ez a védhetetlennek bonyolult védelme. A hazugság a létezéssel együtt adva van, mint szükségszerűség, ha magamat alóla kivonom, annyit jelent, hogy életemről mondok le."

A bejegyzés trackback címe:

https://a3asazmilyenbetu.blog.hu/api/trackback/id/tr332567622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása